Saturday, 18 May 2024

Oscypki Zakopane- polska tradycja znana na świecie

Nie ma chyba w Polsce kogoś, kto nie słyszałby nigdy o oscypkach. Te niewielkie, wędzone sery zachwycają charakterystycznym smakiem i wyrazistym aromatem. Jak rozpoznać, że oscypek jest prawdziwym produktem tradycyjnym? Z jakiego mleka wytwarzany jest oscypek w tradycyjnej formie i jak powstaje? Odpowiadamy poniżej!

Jak powstaje oryginalny oscypek?

Tradycyjny wyrób oscypków rozpoczyna się oczywiście od pozyskania świeżego mleka, które następnie przepuszczane jest przez płótno w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń. Do mleka dodaje się tzw. klag, czyli po prostu podpuszczkę. Jej zadaniem jest ścięcie mleka i utworzenie masy serowej w postaci grudek. Zostaje ona odciśnięta, a następnie włożona do foremek. Tak przygotowane formy umieszcza się w solance na całą dobę. Po upływie tego czasu, ser zostaje poddany wędzeniu w dymie sosnowym lub świerkowym. Ciekawostką może być fakt, że produktem ubocznym ściętego sera jest tzw. żętyca, czyli serwatka. Wiele lat temu stanowiła ona podstawowe pożywienie dla pasterskich psów.

Prawdziwy oscypek- z mleka krowiego czy z mleka owczego?

Prawdziwy tradycyjny oscypek powstaje z mleka owczego, choć można spotkać także sery z mleka krowiego. Jak rozpoznać, z jakiego mleka powstał ser? Oscypek z mleka krowiego po przekrojeniu i lekkim wyschnięciu pęka w przeciwieństwie do oscypka z mleka owczego. Poza tym, oscypek z mleka owczego ma jaśniejszy kolor niż z mleka krowiego. Wynika to przede wszystkim stąd, że mleko owcze posiada w sobie więcej białka. Powszechny mit mówi o tym, że prawdziwe oscypki można poznać po charakterystycznym skrzypieniu w zębach. Nie ma to jednak zbyt wiele wspólnego z prawdą. Prawdziwy oscypek cechuje się ostrym smakiem, po przekrojeniu ma kremowy kolor, a do tego powstaje w okresie wypasu owiec, a więc między majem, a październikiem. Warto wiedzieć, że na rynku dostępny jest wędzony ser, który z oscypkiem niewiele ma wspólnego. Takie sery są specjalnie wędzone, a część sprzedawców farbuje sery wywarem z kawy lub herbaty.

Oscypki Zakopane – polska tradycja

Każdy, kto odwiedza Zakopane, z pewnością zechce skosztować smaku prawdziwego oscypka. Pyszne oscypki dostępne są w sklepie wyroby-goralskie.pl/pl/c/Oscypki-i-Sery-Gorskie/16/. Profesjonalna obsługa zapewni miłe zakupy, a posiadany certyfikat da gwarancję, że kupowany ser to prawdziwy oscypek. Oscypki Zakopane to tradycja znana nie tylko w Polsce, ale w całej Europie i na całym świecie. Jeżeli chcesz poznać prawdziwy, tradycyjny smak oscypka, zapraszamy do sklepu.

Dodaj komentarz